Change your thoughts

and you change your world

Vastgeroest op je job?

Mensen die zijn vastgeroest op hun werk zijn diegene die niet in de juiste job of organisatie zitten en toch niet de energie vinden om in beweging te komen. Lees zeker verder om hierin actie in te kunnen ondernemen.


Ontevreden zijn in je job, je onterecht behandeld voelen door je baas, je niet goed voelen bij de collega’s, niet passen in de organisatie,… en toch de keuze maken om niet van werk te veranderen. Dat is de groep die vastgeroest is en die je in verschillende organisaties opnieuw ziet terugkomen.

Natuurlijk zijn er heel wat goede redenen waarom mensen ondanks een ontevredenheid toch niet van werk veranderen. Bijvoorbeeld omwille van het financiële aspect, van hun statuut, van hun leeftijd,… Allemaal één voor één goeie redenen om te blijven waar je nu zit. Of ook niet? Het hangt er natuurlijk van af welke prijs je hier tegenover wil zetten.

Je motivatie en je enthousiasme over je job ben je helemaal kwijt en je psychische klachten door de situatie op het werk nemen toe. Al de opmerking gekregen van je partner, vrienden, familie of goeie collega's dat je niet meer jezelf bent en dat ze je niet meer herkennen? Of moet je jezelf echt naar je werk sleuren? Of staan de tranen al in de ogen als je aan je werk denkt? Dat zou alvast een sterk signaal moeten zijn dat het niet goed met je gaat.


Recent had ik een cliënt die letterlijk zei: ‘ik wil terug mezelf zijn’. Wanneer je merkt dat je jezelf niet meer bent, ook in je privéleven omwille van je situatie op het werk, dan is het echt vijf voor twaalf om actie te ondernemen.

Één van de acties die je kan ondernemen om terug jezelf te worden, is een jobcoach aanspreken. En de eerste stap in de loopbaanbegeleiding van Colybry zal zijn om uit te zoeken of we de focus gaan leggen om een andere job te zoeken of ik je anders leer kijken naar de bestaande situatie.

Dit laatste kan enkel en alleen als je een bewuste keuze hierover maakt en het niet gewoon ondergaat. Ook al zijn de omstandigheden moeilijk, je kan ook zelf actie ondernemen om je eigen draagkracht te verstevigen. Onderzoek bevestigt dat een van de belangrijkste dingen die het verschil maken tussen gelukkig zijn of niet, de eigen ingesteldheid is: veerkracht, optimisme, zelf de touwtjes in handen nemen. Zaken waar we samen in de loopbaanbegeleiding mee aan de slag gaan.


#loopbaan #loopbaanbegeleiding #jobcoach #job #Colybry #coaching

Colybry, juli 2019