Change your thoughts

and you change your world

Over Relatietherapie & de voordelen bij Colybry

We weten allemaal dat men een goede relatie moet onderhouden en dat dit hard werken is. Net als auto's hebben ze regelmatig onderhoud nodig om ze goed te laten werken. Als er een probleem is, kunt u het het beste meteen laten repareren om verdere complicaties onderweg te voorkomen. Een deel van het basisonderhoud en reparaties kunnen we vaak zelf doen. Andere keren moeten we, ondanks onze inspanningen, op een professional vertrouwen om een kijkje te nemen en ons een handje te helpen. Het is interessant hoe gemakkelijk en snel we dergelijke maatregelen nemen om schade aan onze voertuigen te herstellen of te voorkomen. Maar als het gaat om onze relaties, vermijden we vaak actie te ondernemen totdat de situatie veel ernstiger is geworden.


Helaas proberen veel stellen relatietherapie wanneer er al een aanzienlijke hoeveelheid schade is aangericht. Onaangepaste relationele patronen zijn verankerd geraakt, de emotionele band tussen partners is ernstig verzwakt en er is een hoge mate van wrok vanwege onopgeloste conflicten uit het verleden. De lijst kan doorgaan.


Onderzoek wijst uit dat een gemiddelde koppel ZES JAAR ongelukkig is voordat ze counseling voor koppels zoeken.

Dit wil niet zeggen dat relatietherapie niet effectief kan zijn bij het oplossen van dergelijke langdurige problemen. Desalniettemin zal het een veel uitdagendere en tijdrovende onderneming zijn, die veel inzet en inspanning van beide partners vergt. Misvattingen over wat relatietherapie is en het doel ervan kunnen ook voorkomen dat koppels in een vroeg stadium hulp zoeken. Sommigen denken misschien dat relatietherapie alleen bedoeld is voor zeer ernstige problemen die de relatie beïnvloeden, waaronder ontrouw of verslaving. Anderen zien het misschien als een laatste poging om de relatie te beëindigen. Sommigen zien het als een manier om hun partner te dwingen te veranderen omdat zij "het probleem" zijn. Veel mensen zijn zich niet bewust van de voordelen van relatietherapie bij de behandeling van een breed scala aan relationele problemen. Ze weten niet hoe belangrijk het kan zijn om de algehele relatietevredenheid te verbeteren die de individuele geestelijke gezondheid beïnvloedt.


Wat is relatietherapie?

Relatietherapie is een vorm van psychotherapie waarbij een therapeut met klinische ervaring in het werken met koppels, meestal een erkende huwelijks- en gezinstherapeut, twee mensen helpt die betrokken zijn in een relatie om inzicht te krijgen in hun relatie, conflicten op te lossen en relatietevredenheid te verbeteren. Hoewel de praktijk van relatietherapie kan variëren afhankelijk van de theoretische oriëntatie van de therapeut, heeft elke relatietherapie de neiging om de volgende algemene elementen te omvatten: - Focus op een specifiek probleem (bijv. Seksuele problemen, internetverslaving, jaloezie) - Actieve deelname van de therapeut bij het behandelen van de relatie zelf, in plaats van elk individu afzonderlijk. - Oplossingsgerichte, veranderingsgerichte interventies vroeg in de behandeling. - Een duidelijke vaststelling van behandelingsdoelstellingen.

Relatietherapie begint meestal met een aantal standaard interview-vragen over de geschiedenis van de relatie en een verkenning van de oorsprong, waarden en culturele achtergrond van elke partner. De therapeut kan indien nodig de eerste sessies gebruiken voor crisisinterventie. De relatietherapeut helpt het koppel vervolgens bij het identificeren van het probleem dat de focus van de behandeling zal zijn, het vaststellen van behandeldoelen en het plannen van een behandelstructuur. Tijdens de behandelingsfase zal de therapeut het paar helpen inzicht te krijgen in de relationele dynamiek die het probleem in stand houdt, terwijl zij beide partners helpt hun rol in de disfunctionele interacties te begrijpen. Hoewel het verkrijgen van inzicht belangrijk is, is een ander cruciaal aspect van relatietherapie het daadwerkelijk veranderen van gedrag en manieren van interactie met elkaar. Relatiecoaches zullen partners vaak huiswerk toewijzen om de vaardigheden die ze in relatietherapie hebben geleerd toe te passen op hun dagelijkse interacties. De meeste koppels kunnen afstappen van relatietherapie nadat ze inzicht hebben gekregen in relationele patronen, meer emotionele expressie hebben gekregen en de vaardigheden hebben ontwikkeld die nodig zijn om effectiever met hun partners te communiceren en problemen op te lossen.Voor wie is Relatietherapie?

Relatietherapie is gunstig voor elke vorm van relatie; of partners nu heteroseksueel, gemengd, jong, oud, dating, verloofd of getrouwd zijn. Zo kan een pas verloofd stel aan voorhuwelijkse counseling doen waar hierbij een onschatbare kans te vinden is om aan de verwachtingen van de relatie te voldoen voordat ze trouwen. Een ander stel, samen 25 jaar, zou kunnen ontdekken dat relatietherapie een effectieve manier is om een gevoel van opwinding en romantiek in hun relatie terug te krijgen. Relatietherapie kan een actueel probleem oplossen, een verergering van problemen voorkomen of gewoon een 'check-up' bieden voor een gelukkig paar dat een overgangsperiode of verhoogde stress doormaakt. Veelvoorkomende aandachtspunten bij relatietherapie zijn onder meer problemen met geld, ouderschap, seks, ontrouw, schoonfamilie, chronische gezondheidsproblemen, onvruchtbaarheid, gokken, middelengebruik, emotionele afstand en veelvuldig conflict.


Wat is het verschil tussen relatietherapie bij 'Colybry coaching' en traditionele relatietherapie?

Bij Colybry brengen we niet alleen een revolutie teweeg in de manier waarop relatietherapie wordt beoefend. We proberen ook het stigma van het ontvangen van counseling voor koppels te verminderen en relatietherapie toegankelijker te maken.

Colybry biedt elk koppel de tijd en ruimte om de reactie van hun partner te verwerken en na te denken over wat ze hebben 'gehoord' in plaats van alleen te focussen op wat ze gaan zeggen. Dit kan dan zorgen voor een meer open en eerlijke emotionele expressie, waardoor de intimiteit tussen partners toeneemt. Colybry biedt hiernaast ook telkens een aangepast traject aan en is dus elke sessie, een coachsessie op maat. Koppeltherapie gaat over het algemeen steeds door in een therapieruimte, vaak een omgeving waarin je je toch niet helemaal thuis voelt. Hierdoor gaat er vaak informatie verloren en durft men niet alles op tafel te leggen. Colybry heeft ontdekt dat coaching op maat niet alleen de therapiesessie zelf is, maar ook waar de relatietherapie zich plaatsvindt. Koppels kiezen zelf waar de relatiecoaching doorgaat, een plek waar ze zich thuis voelen en zichzelf kunnen/ durven zijn. Deze methode zorgt voor productievere gesprekken, wat resulteert in een veel snellere voortgang van de behandeling.


Colybry biedt ook nog eens tips mee over relatietherapie in onze 'Colybry blog', dat toch verschillende voordelen heeft. Ten eerste is er de mogelijkheid om de informatie grondig door te nemen en zelf al te oefenen aan de communicatie. Het biedt de mogelijkheid om je eigen gedachten te verwerken vooraleer je ze deelt in de therapieruimte. Deze methode van relatietherapie is ook ideaal voor koppels waar een of beide partners vaak reizen of zeer verschillende schema's hebben en geen tijd kunnen coördineren om samen therapiesessies voor koppels bij te wonen. Ook koppels met kinderen die moeite hebben met het vinden van kinderopvang kunnen enorm profiteren van de toegankelijkheid van de 'Colybry Blog'.maart 2020, Colybry

#relatietherapie #colybry #therapie #relatiecoaching #productiviteit #begeleidingopmaat #relatieproblemen #productiviteit